Изглежда, че  в историята на киното няма по-известен човек от

...
Изглежда, че  в историята на киното няма по-известен човек от
Коментари Харесай

10 неочаквани факта за Чарли Чаплин

 10 непредвидени обстоятелството за Чарли Чаплин

Изглежда, че  в историята на киното няма по-известен човек от Чарлз Спенсър Чаплин. Но макар че целият свят познава Чарли Чаплин, някои обстоятелства от биографията му сигурно ще ви удивят.

Чаплин е имал тежко детство

Чаплин е роден през 1889 година в фамилията на Хана Чаплин и Чарлз Чаплин старши. Родителите му в никакъв случай не се развеждат, само че стартират да живеят настрана, когато Чарлз младши е едвам на 2 години. Майка му страда от душевно разстройство и се озовава в психиатрична болница.

Чарлз и брат му са изпратени в публично учебно заведение -пансион, където получават образованието си, непрекъснато страдайки от телесни санкции. Бащата на Чаплин умира от алкохолизъм на 37 -годишна възраст и нямал време същински да се погрижи за отглждането на сина си.

Чаплин забогатял доста бързо

Чаплин режисира първия си филм през 1914 година Година по-късно той подписва контракт за фотоси с Essanay, от който получава $1250 на седмица и бонус от $10 000. Година по-късно тези цифри се усилват до $10 000 на седмица и бонус от $150 000. До 1918 година той към този момент е богат. А година по-късно договорът му с First National Pictures предвиждал милиони хонорар. До края на живота си Чаплин безусловно се къпел в пари.

Чаплин е бил и композитор

Чаплин бил надарен освен като артист и режисьор, само че и като композитор. Обичал музиката от дребен, знаел по какъв начин да свири на пиано, цигулка и виолончело. И макар че няма официално музикално обучение, той е съавтор на музика за редица свои филми, а за музиката към един от тях – „ Светлини на рампата “ – даже получава Оскар.

Чаплин три пъти се дами за тийнейджърки 

Чаплин бил любим на дамите и им отвръщал с реципрочност. Той бил женен четири пъти и всичките му съпруги били доста по -млади от него. Той се оженил за три от тях, когато били още младежи. През 1918 година той се дами за 17-годишната Милдред Харис, само че двойката се развежда две години по-късно.

През 1924 година 16-годишната Лиза Грей става негова брачна половинка, само че бракът им продължава единствено три години. И най-после, след къс брак с Полет Годар, 54-годишният Чаплин се ожени за 18-годишната актриса Уна О’Нийл, с която претърпя останалата част от дните си.

Чаплин бил срещу потреблението на тон във филмите

Преходът от нямо към звуково кино не бил елементарен за Чаплин. Той неведнъж се е противопоставял на потреблението на тон в кинематографията по принцип, също така е вярвал, че фамозният му воин – Бродягата – няма да се впише в звуковите филми. Окончателно се предава едвам през 1940 година, с излизането на кино лентата „ Великият деспот “.

Чаплин бил перфекционист

Чаплин бил захласнат от съвършенството. Той се опитвал да направи всичко самичък, тъй като не се доверявал на способността на другите хора да вършат всичко вярно. Актрисата Вирджиния Черил имаше единствено две думи, които тряжвало да каже в „ Светлините на града “: „ Цветя, сър! “, само че заради перфекционизма на Чаплин, сцената е снимана с 342 дубъла. Да, и в други филми Чаплин изхабявал километри лента, с цел да снима оптимално добре сцена с дълготрайност по-малко от минута.

Чаплин бил упрекнат, че е болшевик

През 1949 година Чаплин е включен в така наречен „ лист на Оруел “ – лист, формиран от писателя Джордж Оруел, в който той включва хора, които счита за симпатични на комунистите и заради това няма право да популяризират своите възгледи пред западната аудитория. Това предизвикало доста проблеми на Чаплин.

След 1952 година Чаплин посещава Съединени американски щати единствено един път

Следата е включена в листата с имена на Оруел, Чаплин скоро се озовава в различен рисков лист – този на Маккарти. Това е лист на американци, упрекнати в антиправителствена и прокомунистическа активност. Повод за това станал кино лентата „ Модерни времена “, в който видели офанзиви против политиеския курс.

През 1952 година, откакто се завръща вкъщи във Англия, на премиерата на кино лентата си „ Светлините на рампата “, Чаплин не можел да се върне назад: неразрешено му е да влиза в Съединените щати. Оттогава той посещава щатите единствено един път, като идва за малко през 1972 година, с цел да получи почетен Оскар за приноса си в развиването на международното кино.

Тялото на Чаплин е откраднато след гибелта му

Чарли Чаплин умира през 1977 година на 88-годишна възраст в Швейцария. Година по-късно обирджии (един от които българин) открадват ковчега с тленните остатъци на артиста от швейцарско гробище и се опитават да получат откуп от вдовицата му за него, като го оценили на 600 хиляди $. Скоро обаче изнудвачите са хванати, а останките са върнати в гробищата. След този случай ковчегът бил залят с бетон.

Имението на Чаплин станало музей

През 2016 година бе открит музеят на огромния артист и режисьор в имението на Чаплин Маноар де Бан на швейцарската Ривиера, където грижливо се съхраняват артефакти, свързани с неговата биография – от детството до последните му дни. Преди това имението било възобновено: реставраторите деликатно възродили външния му тип от тези времена, когато Чаплин и фамилията му живеели в къщата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР